fbpx Skip to main content

Varför måltidsersättningar borde stannat i 2010

Måltidsersättningar ökade lavinartat i popularitet efter 2010. År 2022 är det dags att jämföra hur de 5 mest populära måltidsersättningarna står sig 12 år senare. Läs vidare för att lära dig mer om varför måltidsersättningar borde stannat i 2010 och hur MËTTA kan vara en game changer för dig som är besviken på måltidsersättningar.

Vad är måltidsersättning?

Livsmedelsverket definierar det som i vardagligt tal kallas måltidsersättning enligt följandeKomplett kostersättning för viktkontroll är livsmedel som är till för friska vuxna, med övervikt eller fetma, som vill gå ner i vikt.”.

Generellt sett är det kalorisnåla drycker med en hög sockerhalt, billiga ingredienser och dessutom väldigt dyrt beräknat på den mängd energi din kropp får.

Vi har valt att anonymisera företagen i syfte att undvika smutskastning. Istället har de blivit tilldelade varsitt kodnamn.

Vad är MËTTA?

Vi producerar mat i flexibla format i syfte att ge alla människor möjligheten att på ett enkelt sätt konsumera nyttig, grön och god mat. Näringen kommer från havre, ärta, ris, kokos, avokado, linfrö och solros.

Varför måltidsersättningar borde stannat i 2010

Först och främst vill vi säga att det finns många människor där ute som fått mycket goda resultat avseende viktnedgång efter att ha gått på en diet bestående av måltidsersättningar. Hur mycket det berodde på måltidsersättningens recept kontra individens självdisciplin och uthållighet låter vi vara osagt. Däremot vill vi vara tydliga med att allas kroppar fungerar olika och vi har alla olika preferenser – whatever floats your boat – helt enkelt!

Enligt ViktVäktarna finns det få hjälpmedel som är lika effektiva som måltidsersättningar när det gäller att tappa vikt snabbt – men med en del hakar. För det första har den omfattande & plötsliga förändringen i näringsintaget potentiella negativa effekter för humöret, energinivån, magen och en rad andra saker. 

Dessutom framgår det att ViktVäktarnas erfarenhet är att den snabba viktnedgång som uppnås sällan blir långvarig. Detta eftersom man vid något tillfälle måste återgå till att äta riktig mat igen. Därför är måltidsersättningar sällan ett långsiktigt hållbart alternativ när det gäller att förändra sin livsstil och sina matvanor.

Ovan nämnda saker är goda argument i sig att välja bort måltidsersättningar till förmån för nyttig mat. Det största problemet enligt vår mening är dock innehållet i måltidsersättningar. Vår kartläggning och sammanställning över ingredienserna i 5 av de största måltidsersättningarna visar att några av de vanligast förekommande ingredienserna innefattar fruktos, glykossirap och maltodextrin. 

Illustration över jämförelse mellan de 5 mest populära måltidsersättningarna och MËTTA

Illustration över antalet sockerbitar per 100g för de olika varumärkena

(Illustrationen baseras på att en sockerbit väger 3g)

För transparensens skull vill vi dock göra ett undantag för en av de analyserade måltidsersättningarna. Varumärket som benämns Bravo är egentligen Allévo. Deras måltidsersättningar är helt utan tillsatt socker (ovanligt för måltidsersättningar), har ett högt proteininnehåll samt ett lägre antal tillsatser. Om du som läser detta vill använda måltidsersättningar rekommenderar vi isåfall Allévo.

Så varför ska du som sneglat på måltidsersättningar äta MËTTA istället?

Våra foodies ger dig 100% av vad kroppen behöver och näringen kommer från havre, ärta, ris, kokos, avokado, linfrö och solros. I vår mening är detta helt vanlig och riktig mat som dessutom är unikt nyttig och hälsosam. Våra foodies kommer i pulverform och tillagas genom att blanda ut 500ml vatten med 100g foodie-pulver. Att det är i pulverformat innebär en rad fördelar så som långa bäst-före-datum, att det är hållbart & miljövänligt, att man kan skräddarsy näringsprofilen samt flexibiliteten det erbjuder.

Samtidigt erbjuder vi ett långsiktigt hållbart sätt att ändra dina matvanor och äta nyttigare. Detta gör att du orkar gå hela vägen in i mål utan att råka ut för 10 andra bieffekter till följd av en onaturlig och konstgjord diet. 

Så är MËTTA en måltidsersättning?

Nej, vi är inte en måltidsersättning. Dock erbjuder vi en lösning på samma problem som måltidsersättningar försöker göra. 

Avslutningsvis…

I en optimal värld hade vi käkat whole foods varje måltid. Tyvärr vet de flesta av oss att det kan upplevas som en omöjlig ekvation att få våra 24 timmar att räcka till allt, och samtidigt planera sina måltider som en elitidrottare. Vi hoppas att vi kan vara ett riktigt nära, och riktigt bra alternativ till när du inte kan äta whole foods och istället behöver något som både är nyttigt och enkelt. 

Metod

Datan avseende de olika varumärkenas ingredienser, näringsvärden och andra uppgifter inhämtades från respektive företags ingrediensförteckning online. Undersökningen jämförde smaken “choklad” för samtliga varumärken dels för att hålla jämförelsen aktuell, dels för att det är den vanligaste smaken. 

Prisuppgifterna beräknades på de billigaste ordinarie priserna som fanns att hitta online. Prisjämförelsen per 400 kalorier tar således inte hänsyn till tillfälliga rabatter och prissänkningar. För de fall priserna ändras framgent kommer vi efter bästa möjliga förmåga hålla den redovisade datan så aktuell som möjligt. 

All redovisad data hämtades och sammanställdes 16/11/2021.

För ytterligare frågor angående den aktuella artikeln, skicka ett mail till [email protected] så försöker vi svara efter bästa förmåga. Vid förfrågan per mail går det även att få reda på vilket företag som motsvaras av våra kodord.

Källor

Heymsfield, S., van Mierlo, C., van der Knaap, H. et al. Weight management using a meal replacement strategy: meta and pooling analysis from six studies. Int J Obes 27, 537–549 (2003).

https://alpha.com (företag alphas hemsida)

https://charlie.com (företag charlies hemsida)

https://delta.com (företag deltas hemsida)

https://echo.com (företag echos hemsida)

Leave a Reply