fbpx Skip to main content

Kompletta måltider – Från Soylent till Huel till Sverige

Konceptet med kompletta måltider populariserades år 2014 av ingenjören Rob Rhineheart från Los Angeles i USA. Sedan dess har det hänt väldigt mycket inom branschen och företag så som Jimmyjoy samt Huel var några av de första att introducera produkten för Europa.

Senaste året har dessutom Sverige verkligen tagit upp kampen med flera nya företag som utmanare inom branschen för kompletta måltider. Läs vidare för att lära dig mer om de svenska alternativen och se vår review samt jämförelse med den största europeiska aktören just nu – Huel.

Sverige har länge varit drivande i att ta fram framtidens livsmedel. Växtbaserad mat och functional foods utgör kanske de två områden där det lilla landet från Norden gjort absolut störst avtryck. Det är just på grund av dessa faktum som vi kände att ett bra svenskt företag inom kompletta måltider var en nödvändighet. Vi har omatchade förutsättningar att producera växtbaserade livsmedel i Sverige och var därför helt övertygade om att vi kunde ta fram en produkt som var mycket bättre än de som redan fanns ute i Europa. 

På samma tema vill vi därför slå ett slag för övriga svenska aktörer som också producerar i Sverige. Vill ni spana in dessa företag hittar ni de nedan:

Review och jämförelse med Huel

Denna sektion är till för de personer som tidigare konsumerat kompletta måltider samt de som är intresserade av konceptet. Jämförelsen är avsedd att på ett objektivt sätt jämföra vår produkt Food-Shake V.3 (Raw Cacao) med Huels powder v3.0 (Chocolate).

Jämförelse över näringsbärande ingredienser

* Grön färg indikerar att ingrediensen återfinns i båda produkter
* Röd färg indikerar att ingrediensen är unik för produkten
* Svart färg indikerar att ingrediensen motsvaras av en snarlik ingrediens i den andra produkten

Enligt ovan redovisade jämförelse framgår det att recepten generellt sett är ganska lika. Båda formuleringar levererar en komplett sammansatt måltid på 400 kalorier utefter en nyttig fördelning mellan makronutrienterna. Båda produkter har en komplett proteinsammansättning med alla essentiella aminosyror. Vår proteinsammansättning består av ärtprotein, risprotein samt havreprotein medan Huels består av ärtprotein och risprotein.

Gällande de skillnader som finns går det att konstatera att fettsammansättningen utgör den största skillnaden. För det första använder Huel sig av malda linfrön. Linfrön är väldigt nyttiga, däremot råder det en del frågetecken kring just malda linfrön. Linfrön innehåller ämnen som kan bilda giftet vätecyanid. En del forskning visar på att krossade linfrön potentiellt ökar risken för bildandet av detta gift. Därför är Livsmedelsverkets rekommendationer att krossade linfrön alltid ska tillagas. Hela linfrön utgör däremot ingen fara. Dessutom avråds barn från att konsumera krossade linfrön överhuvudtaget.

För övrigt resulterar vår unika fettsammansättning i en unik släthet tack vare avokadoolja. Avokadoolja har förutom sina konsistensförbättrande egenskaper även en rad hälsofördelar. Några sådana exempel är att oljan är rik på nyttiga omega-9 fetter, minskar LDL kolesterol och är rik på antioxidanter.

En annan uppenbar skillnad i jämförelsen är Huels val att addera acerolapulver och kombuchapulver. Dessa livsmedel är rika på antioxidanter och bidrar till mängden mikronutrienter. Vanligtvis förekommer de dock i en väldigt liten mängd eftersom ingredienserna är väldigt dyra. Eftersom vår produkt redan uppfyller de rekommenderade nivåerna för vitaminer & mineraler fyller dessa livsmedel ingen funktion i vår näringsmässiga profil.

Jämförelse över näringsvärden

* De vågräta staplarnas längd illustrerar hur stor del (%) varje makronutrient bidrar med. 

Eftersom båda produkter har samma syfte är makrofördelningen också snarlik. Den största skillnaden gäller mängden fiber. Huels produkt innehåller i genomsitt 7g fiber per 100g medan MËTTAs innehåller 4,3g fiber per 100g. Det är viktigt att få i sig rätt mängd fiber då det bidrar till en god tarmhälsa samtidigt som det bidrar starkt till mättnadskänslan. För hög konsumtion av fiber kan däremot leda till obehagliga bieffekter såsom diarré och gaser.

Eftersom våra produkter redan uppnår våra krav på mättnadskänsla på ett väldigt tillfredsställande sätt har vi en något lägre fibernivå än Huel. För tillfället ligger denna nivå på 2,6g fiber per 1000 kJ. Vi vill på ett lugnt och metodiskt sätt öka denna mängd till 3g fiber per 1000 kJ i enlighet med Livsmedelsverkets rekommendationer. Dock vill vi säkerställa att fiberhalten inte försämrar användarvänligheten till följd av diverse magproblem. Huels produkter innehåller 4,2g fiber per 1000 kJ vilket enligt vår mening är lite för högt. Det är inget farligt, men det finns en överhängande risk för diverse magproblem. Framförallt för personer som på kort tid går från en relativt fiberfattig till en fiberrik kost.

I övrigt är makrofördelningen väldigt lik och enligt de riktlinjer och rekommendationer som finns.

Jämförelse över smaker, smak & konsistens

Smaker

* Priset anger pris per måltid givet aktiv prenumeration.

Carrot & Ginger

21 kr

Som en nyttigare morotskaka med en liten nyans av ingefära

Banana & Peanut

21 kr

Som allas favoritmellanmål i food-shake format

Raw Cacao

21 kr

Som en nyttig smoothie med kakaosmak

Chocolate

22 kr

Vanilla

22 kr

Berry

22 kr

Salted Caramel

22 kr

Banana

22 kr

Coffee

22 kr

Mint Chocolate

22 kr

Original

22 kr

Unflavoured & Unsweetened

22 kr

En av de största anledningarna till varför vi startade MËTTA var de etablerade aktörernas val av smaker. Vi såg att inspirationen främst var hämtad från proteinpulver, vilket var något vi ville ändra på. I mat tror vi att smaker med matassociationer är avsevärt mycket trevligare, snarare än de traditionella proteinpulver-smakerna.

Huel har för tillfället många fler smaker. Inom en snar framtid kommer MËTTA lansera ytterligare smaker för att utöka sortimentet. Eftersom vi nyligen lanserade har vi därför ett mindre utbud för tillfället.

Smak

Smaken är som baken! Det är väldigt svårt att göra en objektiv jämförelse över smaken på två produkter. Vi märkte väldigt snabbt hur individuell smaken är. En person som älskar en smak kan avsky en annan. Det enda objektiva som går att säga är hur valen av smaker skiljer sig åt. Vi fokuserar mycket på matiga smaker medan Huel satsar på de traditionella proteinpulver-smakerna.

Konsistens

Vår food-shake är utformad för att vara lenare i texturen jämfört med Huels. Dessutom är vår shake mindre tjock i konsistensen jämfört med Huels motsvarighet. Även här är det svårt att säga något objektivt och definitivt. Olika människor föredrar olika konsistens. Vår produkt är dock utformad för att vara både lenare och mindre tjock än de etablerade aktörernas motsvarigheter.

Jämförelse över pris & övrigt

* Aktuell information är hämtad och sammanställd 01/14/2022.

Startkostnad

689 kr

Vårt debutpaket innehåller 1 stor påse (14 måltider), 1 MËTTA-shaker samt 2 portioner av de andra smakerna. På så sätt får du testa samtliga smaker med vårt debutpaket.

Leveransalternativ

0 kr

Budbee & DHL

Startkostnad

832 kr

Huel har inget startpaket. Istället får du med en t-shirt & shaker vid din första beställning. 2 påsar minimun vid beställning (34 måltider).

Leveransalternativ

0 kr

Postnord
Källor

 

“About Jimmy Joy.” Jimmy Joy, https://jimmyjoy.com/pages/about-jimmy-joy.

 

 

 

“Functional Food.” Lantmännen, 13 Feb. 2018, https://www.lantmannen.se/bra-mat/halsa/functional-food/.

 

“Huel Powdered Food – Fast Food, Not Junk Food.” Huel, https://se.huel.com/products/huel.

 

Koningsbruggen, Joey van. “How I Started a $440K/Month Healthy Meals Company from My Dorm Room – Starter Story.” Starter Story RSS, Starter Story, 3 Aug. 2021, https://www.starterstory.com/how-to-start-a-healthy-meals-company.

 

 

Palsdottir, Hrefna. “8 Evidence-Based Health Benefits of Avocado Oil.” Healthline, Healthline Media, 23 July 2021, https://www.healthline.com/nutrition/9-avocado-oil-benefits.

 

“The Story behind Soylent.” BBC News, BBC, https://www.bbc.com/news/av/world-us-canada-36716642.

Leave a Reply